V spomin - Tone Rupnik in Marinka Kozamernik

Kar dvakrat v oktobru 2023, dve sredi zapored, je pred mrliško vežico v Doljnem Logatcu stal prapor Planinskega društva Logatec. Težko je verjeti, kako Usoda odloča, kdaj iztrgati osebe iz naših krogov. 

Letos smo praznovali 50 let obstoja Planinskega društva Logatec. V generaciji, ki je orala ledino na tem področju, je bil tudi 

 Tone Rupnik

član prvega upravnega odbora, od l.1992 do 1993 predsednik društva, od leta 1993 do 1999 pa je svoje delovanje v društvu nadaljeval v vlogi tajnika. 

Veliko ljudi se ga spomni kot fotografa raznovrstnih dogodkov v kraju, ne le na planinskih poteh, ki so mu bile v tako veliko veselje. Po njih je vodil tudi druge planince. V času, ko je deloval planinski krožek v šoli, je rad predaval tudi mladim in jim skušal približati lepote gorništva. 

Ob zbiranju gradiva za 40. obletnico društva sem pri njem pregledala skrbno urejen arhiv, iz katerega sem izbrala nekaj dragocenih fotografij. Te fotografije so našle svoje mesto tudi v almanahu društva ob 50. obletnici.

Od Toneta Rupnika je tajniško delo leta 1999 prevzela 

  Marinka Kozamernik  

in to prostovoljno, neplačano delo opravljala vse do leta 2022. 

Tako si je v letošnjem almanahu društva s člankom o svojem delu sama postavila spomenik. Spomenik dobrovoljne Marinke, ki je svojo energijo razdajala vsem okoli in nas spodbujala , ko so bile na skupnih pohodih noge že težke, korak počasen, ona pa je zavriskala in črni oblaki nelagodja so se razblinili. Tudi v pisarni društva, ko smo se ob četrtkih zbrali v njem, je bila dobre volje, pa čeprav ima vedno lahko kdo slab dan za sabo ali ga pesti bolezen. 

Velikokrat je bila tudi v vlogi vodnice, znala je najti lepe kotičke Slovenije, vredne obiska, vrsto let je vodila pohode ob državnem prazniku v juniju. 

Ob zadnjem slovesu se je od nje z govorom poslovila bivša predsednica Alenka Mrak. Kar devetnajst let sta bili tandem vodenja društva z vsemi vedno zahtevnejšimi administrativnimi opravili, seveda ob podpori blagajničarje, upravnega odbora, vodnikov, markacistov in ostalih dejavnih članov . 

 

V imenu vseh nekdanjih in sedanjih članov Planinskega društva Logatec velik HVALA vama obema za doprinos k delovanju društva, četudi te zahvale ne moreta več slišati ali brati , 

Zvonka Vidic Petrovčič

Ni komentarjev:

Objavite komentar