Jezerski stog in Ogradi

  nedelja, 19. 9. 2021

Vabimo vas na pohod po planinah in vrgovih v Bohinju. Naše izhodišče bo planina Blato, kamor se bomo pripeljali. S parkirišča se bomo usmerili na lovsko pot, ki pelje na planino Krstenica, 1620m. Po krajšem postanku nadaljujemo pot naprej z nekaj krajšimi vzponi in spusti pod pobočji Krsteniškega (Malega) in pozneje še Jezerskega Stoga. Po približno pol ure hoje od planine Krstenica pa nas pot pripelje v travnat svet opuščene planine Jezerce.

S planine Jezerce nadaljujemo desno po markirani poti, ki se začne strmeje vzpenjati čez travnata pobočja. Po 40 minutah nadaljnje hoje pa nas pot pripelje na Jezerski preval, s katerega se nam odpre lep pogled proti Triglavu. Od tu se pot strmo vzpenja in nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na zelo razgleden Jezerski Stog, 2040m. Po počitku se vrnemo po poti pristopa do planine Jezerca in nadaljujemo proti Lazoviškemu prevalu in naslednjemu vrhu - Ogradi 2087m. Ograde bomo prečili in se spustili na drugo stran proti planini V Lazu in od tam nadaljevali čez Planino pri jezeru do našega izhodišča, Planine Blato.

Tura je kondicijsko zahtevna, pot po grebenu je mestoma izpostavljena in ni za vrtoglave. Skupne hoje bo za dobrih 7 ur.

Oprema primerna vremenu in dobra planinska obutev, zaželene pohodne palice. Hrana in pijača pretežno iz nahrbtnika, oskrbovana koča je šele proti koncu ture, na Planini pri jezeru.

Odhod iz Logatca ob 6. uri s parkirišča Krpan. Ob zadostnem številu prijavljenih nas bo na Gorenjsko odpeljal kombi.

Prijave do četrtka, 16. 9. 2021 na tel.040 500 163 ali na tina.korenc@gmail.com

Vodnica Tina Korenč

Ni komentarjev:

Objavite komentar